Hrana budućnosti

Muzej nauke i tehnike, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, Departman za fitomedicinu i zaštitu životne sredine, Departman za animalnu proizvodnju
29.09.2023. 16-22h



Da li će hrana u budućnosti imati više nogu nego što bismo želeli?

Jeste li znali da  su jestivi insekti u poslednjih deset godina jedna od popularnijih tema u industriji hrane? Zvuči neverovatno ali od 2017 do 2023 Evropska komisija je dozvolila za upotrebu u ljudskoj ishrani četiri vrste od koje dve pripadaju redu tvrdokrilaca a dve redu pravokrilaca. Osim ishrane ljudi, insekti pak se kao prirodna hrana više koriste kao alternativa tradicionalnim proteinskim hranivima u ishrani domaćih životinja. Živinarstvo i ribarstvo u Evropi doživelo je preporod od momenta kada su se u hranidbene smeše u nekom procentu „umešala“ i insekatska brašna.

Dođite i upoznajte se sa Tenebrio molitor i  Hermetia ilucens potencijalnim zvezdama kulinarstva budućnosti!



__________________________
Želimo da čujemo vaše mišljenje i da se zahvalimo poklonom.

Saradnici

Marko Vukadinović
Maša Ivković
Milos Petrović
Teodora Feher